Ordonanţa de urgenţă privind desfiinţarea învăţământului la distanţa a fost adoptată de către Senat cu 53 voturi favorabile, trei voturi contra şi trei abţineri.
Ieri, senatorii României au votat ca Universitatea Spiru Haret să desfiinţeze învăţământul la distanţă, ID-ul, care producea, an de an, zeci de mii de absolvenţi atât în ţară, cât şi în străinătate.
Instituţia de învăţământ şi-a luat însă, din vară, măsuri de precauţie. De exemplu, rectorul Spiru Haret Constanţa, Olga Duţu, a declarat că pentru noul an universitar, care a început în octombrie, nu a mai fost înscris niciun student la ID, iar cei care deja erau anul I sau II la această formă de învăţământ au fost transferaţi la zi sau frecvenţă redusă, în funcţie de preferinţe.
Ordonanţa de urgenţă adoptată ieri a reglementat şi dreptul studenţilor înscrişi la ID, între 2005 şi 2008, de a-şi continua studiile la programe autorizate provizoriu sau acreditate.
Universitatea Spiru Haret va fi atent monitorizată în următorii trei ani, pentru ca Ministerul Educaţiei Cercetării şi Inovării (MECI) să se asigure că sunt respectate standardele legale de calitate specifice, conform unei metodologii aprobate prin ordin al ministrului MECI.
Pe perioada monitorizării, instituţia de învăţământ superior trebuie să organizeze examenele de licenţă potrivit unei metodologii aprobate tot printr-un ordin al ministrului.
În plus, absolvenţii universităţii la specializarea Drept, cu o durată de trei ani şi cu 180 de credite, trebuie şi au dreptul de a-şi completa studiile la patru ani, cu 240 de credite la specializări sau programe de licenţă acreditate.
Ordonanţa va intra acum în dezbaterea Camerei Deputaţilor. Ordonanţa de urgenţă privind desfiinţarea învăţământului la distanţa a fost adoptată de către Senat cu 53 voturi favorabile, trei voturi contra şi trei abţineri.
Ieri, senator