Din cauza temperaturilor scăzute, căile respiratorii devin vulnerabile în faţa bacteriilor şi virusurilor şi, fără să ne dăm seama, ne îmbolnăvim. Netratate, acestea pot duce la complicaţii pe termen lung, care pun în pericol buna funcţionare a aparatului respirator.
Aparatul respirator
Aparatul respirator este alcătuit din organele care asigură mecanismul respiraţiei: ventilaţia pulmonară şi schimbul de gaze de la nivelul alveolelor pulmonare.
Acestea se împart în căile respiratorii superioare (cavităţile nazale şi faringele), cele inferioare (laringe, trahee şi bronhii) şi plămânii (organul principal al aparatului respirator).
Măsuri speciale de protecţie
* Spaţiile aglomerate trebuie evitate, deoarece facilitează răspândirea virusurilor şi bacteriilor cu transmitere pe cale aeriană.
* Spală-te frecvent pe mâini, deoarece virusurile şi bacteriile pot trăi, scurte perioade de timp, pe diferite suprafeţe, precum barele din mijloacele de transport sau coşul de cumpărături.
* Bea ceaiuri călduţe, deoarece, potrivit specialiştilor, cele fierbinţi predispun la cancer de esofag.
* Izolarea este prima măsură pe care trebuie să o adopţi, atunci când se suspectează o infecţie respiratorie.
În drumul său spre plămâni, aerul traversează căile respiratorii superioare (cavităţile nazale şi faringele) şi pe cele inferioare (laringe, trahee şi bronhii). O primă măsură de a-ţi proteja plămânii de aerul rece este să nu respiri pe gură, ci pe nas, pentru că acesta este special conceput pentru a aduce aerul la o temperatură apropiată de cea a corpului.
Din acest motiv, cavitatea nazală a fost numită şi „caloriferul corpului". Însă există situaţii în care cavităţile nazale nu reuşesc să facă faţă temperaturilor sub zero grade Celsius.
În aceste condiţii, la nivelul aparatului respirator se produce o vasoconstri