» In judetul Constanta, pe teritoriul comunelor Fantanele si Cogealac, se construieste cel mai mare parc eolian din Europa, cu 240 de turbine.
Tot acest ansamblu va fi gata la inceputul anului 2011 si va produce 600 MW – echivalentul randamentului dat de un reactor nuclear de la Cernavoda. Conform studiilor, Dobrogea este considerata a doua zona din Europa, dupa nordul Germaniei, propice constructiei instalatiilor eoliene.
Am plecat spre noua patrie a lui don quijote. Probabil ca legendarul erou a fost coplesit de numarul "dusmanilor" din tara natala, asa ca a decis sa se refugieze in Romania. Mai exact, in comuna Fantanele, o localitate cu vreo 2.000 de suflete, undeva in mijlocul Dobrogei. Acolo se construieste cel mai mare parc eolian din Europa. Vor fi in total 240 de instalatii de producere a energiei electrice cu ajutorul vantului.
Sunt niste colosi de 100 de metri inaltime, atat de lungi le sunt "picioarele", in varful carora se vor invarti elice cu trei brate. Fiecare brat are 48 de metri lungime. Ce sa mai spunem de Don Quijote – e clar de ce a "fugit" de acasa, dupa ce aflam ca Spania e una dintre cele mai eoliene tari din lume. Acest stat obtine la ora actuala, cu ajutorul vantului, 45% din necesarul sau de energie electrica. Romania e, in schimb, un teritoriu virgin, unde rafalele de vant suiera inca nestapanite. Studiile de meteorologie arata insa ca Dobrogea este a doua zona din Europa, dupa nordul Germaniei, ca potential de "fabricare" din aer a curentului electric.
"Padurea" celor 240 de turbine eoliene
Mergem pe soseaua de la Constanta spre Tulcea, cale de 55 kilometri. Parca am calatori printre valuri. Pamantul se inalta si se coboara linistit in curbele sale. Culmile si vaile isi schimba ametitor culoarea la fiecare intoarcere a privirii, de la verdele culturilor de toamna la cenusiul inradacinat al