Riscurile privind intrarea în incapacitate de plată a emiratului Dubai au realimentat temerile legate de stabilitatea financiară a unor ţări afectate de recesiune, în special din Europa de Est, printre care şi România, transmite AFP. Emiratul Dubai a cerut creditorilor un moratoriu, până în mai 2010, pentru plata creanţelor companiei de stat Dubai World, în valoare de 59 de miliarde de dolari, iar informaţia a provocat panică la burse. Falimentul unui stat nu este un eveniment d
Riscurile privind intrarea în incapacitate de plată a emiratului Dubai au realimentat temerile legate de stabilitatea financiară a unor ţări afectate de recesiune, în special din Europa de Est, printre care şi România, transmite AFP.
Emiratul Dubai a cerut creditorilor un moratoriu, până în mai 2010, pentru plata creanţelor companiei de stat Dubai World, în valoare de 59 de miliarde de dolari, iar informaţia a provocat panică la burse.
Falimentul unui stat nu este un eveniment des întâlnit. Cel mai recent a avut loc în 2001, când Argentina nu a reuşit să îşi respecte obligaţiile financiare externe, ceea ce a dus la tulburări sociale mari şi declanşarea unei crize ale cărei efecte încă se mai resimt.
Odată cu declanşarea actualei recesiuni, un astfel de scenariu pesimist revine în actualitate.
Obligate să ajute populaţia şi băncile, guvernele s-au îndatorat masiv, pentru finanţarea deficitelor. Potrivit Moody’s, datoria publică, la nivel mondial, a crescut cu 45% în intervalul 2007-2010.
Banii vin pe încredere
Din acest motiv, pieţele au devenit precaute faţă de plasamentele în obligaţiuni guvernamentale şi evită titlurile emise de unele state. "Problemele apar atunci când pieţele îşi pierd încrederea în capacitatea statelor de a rambursa datoriile", a explicat Juan Carlos Rodado, analist la Natixis.
Statele est-europene sunt afectate de retragere