Oamenii de afaceri acuza intarzieri in ceea ce priveste termenele in care statul isi onoreaza platile catre furnizori, firmele care deruleaza proiecte cu fonduri europene nu isi primesc rambursarile, iar investitorii ezita sa inceapa noi proiecte in Romania, in conditile in care Guvernul nu are de aproape doua luni capacitati depline de executie.
"Am depus cererea de rambursare la inceputul lunii august si inca nu am primit niciun raspuns. Am fost anuntata ca sunt prea putini functionari la Ministerul Finantelor, volumul de munca este foarte mare, iar dosarele care trebuie verificate sunt complexe. Intarzierea lor inseamna plata unor dobanzi la banca pentru noi", spune Crina Alisei, administratorul producatorului de mase plastice Meddo din Sebes, care a obtinut o finantare de peste 190.000 de euro din fonduri europene. Potrivit contractului, rambursarea se poate face in maxim 90 de zile de la trimiterea solicitarii.
Si Maria Grapini, directorul producatorului de textile Pasmatex din Timisoara, spune ca exista un blocaj la nivel decizional, mai ales in ceea ce priveste decontarile pentru cei care au accesat fonduri europene.
"Avem unul din cele mai proaste procente de absorbtie a fondurilor pentru ca secretarilor de stat care lucreaza in Ministerul Economiei si Finantelor le e frica sa ia decizii", explica Grapini.
Reprezentantii Ministerului Finantelor nu au putut fi contactati pana la inchiderea editiei pentru detalii suplimentare. Economia romaneasca a absorbit pana in prezent putin peste 470 de milioane de euro din cele 5,6 mld. euro alocate de Uniunea Europeana ca fonduri structurale si de coeziune in perioada 20072009, in conditiile in care pana in 2013 suma totala alocata Romaniei este de 19 mld. euro.
Incertitudine fiscala in 2010
In opinia lui Adrian Izvoranu, directorul general al Aliantei Confederatiilor Patronale d