Autorităţile speră că de data asta lucrurile vor merge mai bine decât la prima încercare.Vaccinarea împotriva cancerului de col uterin nu este obligatorie şi nu este nevoie de acordul scris al părinţilor, ci doar de cel verba.
Citeşte şi:
Braşov: Sosesc 120.000 de doze de vaccin împotriva gripei porcine
În judeţul Galaţi, 6.200 de fetiţe din clasele a VI-a şi a VII-a ar putea fi imunizate împotriva cancerului de col uterin, în timp ce la Buzău ar putea beneficia de acest vaccin 4.809 de fetiţe. La Brăila, deocamdată, doar 150 dintre părinţii celor 3.300 de eleve de clasa a VI-a şi a VII-a au fost de acord ca fetiţele lor să fie vaccinate.
Vaccinarea va fi făcută de medicul de familie sau, după caz, de cel şcolar. Înainte administrării vaccinului, elevele vor fi examinate, iar după vor fi supravegheate timp de 15 minute.
„Am primit deja de la Ministerul Sănătăţii jumătate din cantitatea necesară, iar vaccinul va fi inoculat fetiţelor, începând cu săptămâna viitoare, odată cu terminarea acelei vacanţe forţate, impuse de concediile fără plată", a precizat directorul Direcţiei de Sănătate Publică Galaţi, Valentin Boldea.
Această campanie este cea de-a doua de acest gen, după ce prima, cea de anul trecut, s-a dovedit a fi un eşec deoarece aproape 90% dintre părinţi au privit cu mult scepticism această vaccinare. Spre deosebire de anul trecut, medicii spun că anul acesta nu mai este nevoie de acodul scris al părintelui, ci doar de un acord verbal.
„Majoritatea părinţilor au refuzat administrarea medicamentului deoarece nu au fost informaţi despre vaccinul împotriva cancerului de col uterin şi s-au temut de eventualele efecte secundare ce pot apărea. Anul acesta sperăm ca această campanie să fie un succes", susţine Valentin Boldea.
În fiecare unitate de învăţământ se va face planificarea pe clase şi pe zile,