Intr-o vreme, Vitamina C era regina vitaminelor, fiind considerata chiar singura in stare sa biruie o raceala. Numai ca recentele studii au detronat-o, demonstrand ca n-are niciun efect asupra acesteia.
Alte noi cercetari au facut insa ca Vitamina C sa-si redobandeasca statutul pierdut, relateaza Health.com. Iata doar cateva cateva dintre calitatile sale.
Previne ridurile
Nu poti cumpara un produs de frumusete fara ca acesta sa nu aiba pe eticheta, la ingrediente, antioxidantii. Iar motivul este acela ca antioxidantii, inclusiv Vitamina C, pot face ca trecerea anilor sa nu se vada pe pielea ta.
Un studiu realizat in 2007, publicat in American Journal of Clinical Nutrition, a aratat ca persoanele care consuma alimente bogate in Vitamina C au mai putine riduri si nici nu au pielea uscata, spre deosebire de cei certati cu aceasta vitamina. Vitamina C ajuta la formarea colagenului, care previne ridarea pielii.
Vitamina C are capacitatea de a lupta cu radicalii liberi, ea pazind pielea si de efectul nociv al razelor ultraviolete si redand supletea epidermei.
Protejeaza inima
Pana de curand, cercetatorii nu se puteau pune de acord daca Vitamina C poate preveni bolile de inima. Insa oamenii de stiinta din Finlanda, dupa ce au revazut mai multe studii, in care au fost implicati peste 300.000 de voluntari, au concluzionat ca un supliment de 700 de miligrame de Vitamina C, luat zilnic, micsoreaza riscul de boli cardiovasculare cu 25%.
O alta cercetare recenta, realizata la Universitatea Harvard, a aratat ca femeile care iau Vitamina C si E (un alt antioxidant zilnic, isi micsoreaza cu 30% riscul de a avea accidente vasculare. Se pare ca Vitamina C tine arterele sanatoase, coborand si presiunea arteriala.
Pentru a beneficia de cat mai multa Vitamina C, consuma multe legume