In volumul "Genealogii"(1999), autorul acestor rânduri a publicat unarboreparţial al unei familii Movilă din Bucureşti, familie care a avut in proprietate, in prima jumătate a secolului XX, o frumos proporţionată casă in stil neoromânesc, pe strada Turturele.
Deşi vechi relatii de prietenie mă leagă de urmaşii acestei familii, amicus Plato sed magis amica veritas: după mulţi ani de când subiectul imi stă in atenţie, nu pot preciza nici dacă şi nici cum descindea din vechii Movileşti voievodali, nici dacă şi nici cum se inrudea cu o serie de boieri munteni purtători ai acestui nume, nici măcar dacă şi cum se inrudea cu Ion Movilă, colecţionar de artă, fondatoru sanatoriului de la Techirghiol, deşi această din urmă legătură ar părea posibilă, pe calea unei filiaţii naturale.
Mărturisirea acestor semne de intrebare este ea insăşi benefică pentru cunoaşterea istorico-genealogică. Mai demult, plecând de la romanul "Rădăcini" al lui Constantin Gane, ultimul său roman publicat inainte de a fi inchis, am crezut că poate printr-o descendenţă feminină sau poate chiar prin mai multe, posteritatea micului boier Adam Moviliţă poate fi legată atât de voievozii Movileşti, cât şi de familia/familiile Movilă din Bucureşti. De fapt este vorba de mai multe familii diferite purtând acest nume care au trăit in Capitală, dintr-una dintre ele, inrudită prin alianţă cu Constantin Mille, scoborând, pe linie feminină, dl Luca Niculescu, cunoscut jurnalist la Radio France Internationale şi la Televiziunea Română. In urmă cu câţiva ani, d-l Mihai Alin Pavel din Bucureşti a prezentat, la o reuniune genealogică de la Iaşi, o comunicare despre Movileştii munteni, dar, din păcate, aceasta nevăzând lumina tiparului, nu ii pot cunoaşte conţinutul. Oricum, chestiunea genealogiei Movileştilor munteni este destul de incâlcită, in cadrul de faţă neputând pune decât câteva jaloane. @N