Fahri Balliu, scriitor, ziarist şi patron de presă albanez, s-a născut în 1956 la Elbasan. A studiat la Universitatea din Tirana; este licenţiat al Facultăţii de Istorie-Filozofie. A scris articole cu subiecte axate pe literatură şi artă, scenarii de filme şi culegeri de proză scurtă. Primul său roman, Panteonul negru (Panteoni i zi), descrie cu asprime şi cu o tentă naturalistă moravurile nomenclaturii comuniste sub dictatura lui Enver Hoxha. Tradus în limba franceză sub titlul La dictature des sens, romanul a cucerit aprecierea publicului şi a presei din Elveţia şi din Franţa. În anul 2005, Fahri Balliu a publicat monografia Sinistra Doamnă, văduva dictatorului albanez Enver Hoxha, incursiune într-o lume care ne aminteşte pregnant atmosfera din România anilor de dinainte de 1989 şi teroarea pe care o exercita atotputernicul "cabinet 2".
Jurnalist dinamic, combativ, Fahri Balliu a lucrat ca redactor-şef al agenţiei albaneze de ştiri ATSH; este fondatorul ziarului 55 din Tirana şi al editurii cu acelaşi nume. Ca diplomat, a ocupat posturi în cadrul Ministerului Afacerilor Externe, Direcţia pentru diasporă, şi a lucrat la Ambasada Albaniei din Skopje. Este director executiv al Institutului de cercetări politice "Alcide de Gasperi", căreia i-a pus bazele în anul 2000 şi care îşi canalizează preocupările spre integrarea europeană a Albaniei.
Acţiunea romanului Panteonul negru (în curs de apariţie la Editura Vremea) se desfăşoară în mediul toxic al nomenclaturii comuniste albaneze. Kalina, o tânără a cărei frumuseţe o transformă în victima sigură a poftelor celor ce deţin puterea, e prinsă într-un vârtej de patimi, de comploturi şi de trădări, care îi determină destinul şi îi formează - sau, mai curând, îi deformează - caracterul. Remarcată de fiul unuia dintre conducătorii de partid, cedează insistenţelor lui, părăsindu-şi adevărata dragos