Din cauza crizei, de dragul gustului sau in cautarea confortului, numarul celor care isi descopera pasiunea pentru gastronomie este in crestere. Daca la inceput s-au multumit cu retetele noi si amestecurile fusion, curiozitatea i-a facut sa se intrebe ce se manca in trecut la marile case, cum arata meniul de Craciun de la inceputul secolului trecut sau ce gusturi aveau nobilii din vremurile bune.
Astfel de secrete, precum meniul pregatit in noaptea de Craciun a anului 1938 pentru oaspetii pensiunii Bozzola din Milano, pot fi descoperite in cea mai mare librarie gastronomica din lume, in cadrul Academiei Barilla din Parma.
Academia Barilla este unul dintre punctele fierbinti de pe harta gastronomiei mondiale. Fondata de Barilla, cel mai mare producator de paste din lume, academia promoveaza gastronomia italiana clasica.
"Activitatea Barilla a inceput la Parma unde in prezent produce 1.000 de tone de paste pe zi. Pentru ca activitatea s-a extins, compania a luat decizia sa mute unitatea de productie la marginea orasului si sa transforme vechea fabrica intr-o academie", povesteste Vincenti Oreste, directorul general Romco, importatorul Barilla in Romania, care a vizitat de mai multe ori academia.
Astfel incat, dupa 90 de ani, Barilla a mutat fabrica la periferia orasului si l-a angajat pe Renzo Piano, un arhitect de top din Italia, pentru a regandi spatiul din centrul Parmei. Piano transforma vechea hala intr-o academie in adevaratul sens al cuvantului, cu amfiteatru, sala de conferinte si bineinteles bucatarii. Cat despre biblioteca, unde sunt ascunse secretele din istoria gastronomiei, include peste 8.500 de carti de gatit scrise in peste 10 limbi, 5.000 de meniuri si numeroase printuri vechi cu gastronomie. Cel mai vechi volum este "De Partibus Aedium" din 1516. Interesanta este "La Cucina Futurista: Un Pranzo che evito un suicidio" pu