Evoluţia crimei organizate în România în ultimii ani este strâns legată de evoluţia criminalităţii informatice şi de folosirea tehnologiei IT&C în comiterea de infracţiuni.
Aparatele care sunt montate la bancomatele de la diferite bănci sunt formate din două ansamble distincte. Primul dispozitiv copiază informaţiile de pe card, iar cu a doua componentă sunt vizualizate PIN-urile.
Cum se montează o „pisicuţă“
Aceste „pisicuţe“ sunt făcute în aşa fel încât să imite foarte bine mecanismul propriu-zis. Dispozitivele se montează cu un adeziv, astfel încât să imite fantele originale, se montează şi o bandă adezivă care vine deasupra tastării PIN-ului. Pentru fiecare ATM există câte o metodă de aplicare a acestui dispozitiv. Pentru cele mai puţin performante trebuie anumite piese electronice, dacă este o distanţă între fante, pentru a trage cardul respectiv.
Maximum un minut
Dispozitivele sunt montate în 30 de secunde, maximum un minut.Acestea costă între 2.000 şi 5.000 de euro, iar persoanele care le montează, le şi supraveghează. „Cei care montează aceste dispozitive nu le lasă foarte mult timp într-un loc, iar pentru că au un preţ destul de ridicat stau de obicei pe lângă bancomate, pentru a nu le fi furate“, a declarat şeful Brigăzii de Combatere a Crimei Organizate şi Antidrog (BCCOA), Aurelian Pavel.
Sfaturi pentru clienţi
Persoanele care folosesc des acest serviciu ar trebui să fie foarte atente atunci când scot bani de la un ATM şi să acopere cu mâna tastatura atunci când introduc codul PIN. „Oamenii nu îşi pot da seama dacă un bancomat are un asemenea dispozitiv aplicat. Ar trebui să încerce înainte să vadă dacă acele fante se desprind sau dacă sunt cele originale, dar mai ales să ţină mâna deasupra înainte de a tasta codul“, a spus şeful BCCOA.
„Criminalitatea viitorului“
Fraudele privind comerţul electronic