Produse de înfrumuseţare expirate, echipament şi instrumente nesterilizate, spaţii neigienizate sunt cele mai des întâlnite probleme de către inspectorii de la Protecţia Consumatorilor în cabinetele de înfrumuseţare. 645 din cele 688 de cabinete verificate au fost sancţionate pentru abateri, iar 131 de unităţi au fost închise temporar. Controlul s-a desfăşurat în mai multe judeţe din ţară şi a vizat cabinetele de frizerie, coafura, manichiura, pedichiură, cosmetică, piercing, tatuaje, micropigmentare, epilare, tratament şi machiaj cosmetic.
Comisarii ANPC au constatat nerespectarea condiţiilor de igienă şi de sterilizare a echipamentelor si instrumentelor folosite, iar din punct de vedere calitativ s-a constatat că în majoritatea cabinetelor siguranţa şi sănătatea clientelor sunt puse în pericol de către personal. Inspectorii au descoperit vopsea, nuanţator, ceara şi spuma pentru păr, ceara modelatoare, crema pentru mâini, masca exfoliantă, crema pentru revigorarea părului toate expirate. Verificarea siguranţei şi a stării de funcţionare a aparatelor din dotarea cabinetelor de cosmetică a demonstrat că multe dintre acestea sunt chiar mai periculoase decât produsele cosmetice. S-a înregistrat lipsa afişării la loc vizibil a contraindicaţiilor în cazul anumitor afecţiuni, lipsa declaraţiei de conformitate, lipsa contractului de service pentru intervenţii, autorizarea şi verificarea privind siguranţa aparatelor. În plus, multe dintre cabinete funcţionau cu autorizaţia de funcţionare expirată, nu aveau trusă de prim ajutor, nu aveau apă caldă şi spaţiile în care îşi desfăşurau activitatea erau pline de igrasie.
La ce trebuie să fim atenţi
"Recomand consumatorilor să ceară întotdeauna personalului din unitate dovada sterilizării instrumentarului utilizat şi precizări despre termenele de valabilitate ale produselor ce vor fi folosite în cadrul tratament