Ca să dea un exemplu, în această dimineaţă, la Spitalul Matei Balş s-a vaccinat împotriva A H1N1 şi secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, Adrian Streinu Cercel. Oficialul a declarat nu au de ce să apară reacţii adverse. Sursa: Octavian Cocoloș
Primele doze contra A/H1N1 au fost distribuite ieri în Bucureşti şi în Moldova. Imunizările vor fi făcute medicilor, poliţiştilor, studenţilor. Pentru copii, nu sunt gata studiile clinice.
Vaccinul contra gripei noi a fost livrat ieri către Direcţiile de Sănătate Publică din Bucureşti şi din Moldova, iar în zilele următoare va ajunge în toată ţară, astfel încât, de săptămâna viitoare, să înceapă imunizările pe scară largă.
Primii: medicii şi poliţiştii
La acest sfârşit de săptămână, vor fi vaccinaţi o parte dintre medici şi poliţişti. În schimb, copiii din grădiniţe şi cei cu vârste până la 16 ani trebuie să mai aştepte până în ianuarie. Deşi această grupă de vârstă ar fi avut cel mai mult nevoie de vaccinare, având în vedere „imunitatea în formare” şi prezenţa îndelungată în colectivităţi, studiile clinice pentru micuţi nici nu au început încă.
„De astăzi, firmele pot depune protocoalele pentru începerea lor. Un vaccin care nu avea avizul pentru adulţi nu putea fi testat la copii”, a explicat situaţia Daniel Boda, şeful Agenţiei Naţionale a Medicamentului (ANM).
Marii producători s-au mişcat mai repede şi au finalizat inclusiv vaccinurile pediatrice, datorită pregătirii timpurii. Aceştia au avut „machete” pentru vaccin încă de la pandemia cu H5N1 (virusul aviar) şi multe dintre aspectele logistice erau puse la punct.
Şeful Centrului de Referinţă pentru Gripă, Viorel Alexandrescu a explicat decalajul pe care Institutul „Cantacuzino” l-a avut faţă de marii producători şi prin faptul că nu s-au folosit adjuvanţi. Cu ajutorul acestora