Ceaţa agravează crizele astmaticilor şi infecţiile respiratorii, iar temperaturile schimbătoare favorizează pneumoniile. Sursa: Hepta
Crizele astmatice, faringitele şi rinofaringitele manifestate cu tuse sâcâitoare, dar şi pneumoniile sunt mult mai frecvente în această perioadă din cauza variaţiilor de temperatură. Unele dintre ele au manifestări care panichează, mai ales în condiţiile în care gripa nouă face din ce în ce mai multe victime şi la noi. Medicii explică ce trebuie făcut pentru a scădea riscul de îmbolnăvire şi pentru a trata corect astfel de afecţiuni.
100.000 de infecţii respiratorii într-o săptămână
Virozele respiratorii afectează în special copiii, arată datele statistice colectate la nivel naţional.
Spre exemplu, în ultima săptămână pentru care Centrul pentru Controlul Bolilor Transmisibile a făcut raportări, erau înregistrate aproape 100.000 de cazuri de infecţii respiratorii şi peste 18.000 de pneumonii.
„Copiii sunt cei mai afectaţi pentru că nu au un sistem imunitar suficient dezvoltat, dar şi bătrânii au probleme deoarece le scade imunitatea organismului din cauza vârstei”, comentează medicul de familie Remus Lupu. Ratele de incidenţă cele mai crescute atât pentru infecţii respiratorii, cât şi prin pneumonii se înregistrează la copiii mai mici de un an.
„Cele mai întâlnite afecţiuni respiratorii în această perioadă sunt de la simple faringite, rinofaringite, rinosinuzite până la boli mai grave, bronşite, pneumonii, care se manifestă în funcţie de rezistenţa fiecărei persoane”, comentează şi medicul de familie Alina Constantin, de la Policlinica „Drumul Taberei” din Capitală.
Cele mai recomandate medicamente sunt paracetamolul şi aspirina, iar pentru tuse se pot încerca siropurile sau tabletele.
Doar cazurile complicate cu infecţii bacteriene necesită antib