Medicii chirurgi de la Spitalul „Sfântul Ioan“ au rezolvat trei astfel de cazuri numai în această săptămână.
Odată cu venirea iernii, când oamenii se ocupă intens de tăierea lemnelor, medicii de la Spitalul „Sfântul Ioan“ au de-a face cu tot mai mulţi pacienţi care-şi secţionează accidental membrele cu toporul sau faiul.
Trei persoane în stare gravă au ajuns în ultima săptămână la Urgenţe. Doi bărbaţi au suferit tăieturi adânci la mână, respectiv picior, iar un alt bărbat din localitatea vasluiană Vultureşti şi-a amputat singur mâna. În toate cazurile, pentru reconstrucţia membrelor pacienţilor a fost mobilizată o armată de medici şi asistente, care au muncit pe parcursul mai multor ore. „Pentru vindecarea unui pacient care suferă o astfel de traumă se cheltuiesc, în medie, între 50.000 şi 70.000 de lei, bani ce vin de la asigurarea de sănătate“, a explicat un angajat al departamentului financiar din cadrul Spitalului de Urgenţe.
În acest cost intră cheltuielile directe, precum salariile cadrelor medicale, medicamentele şi hrana pacientului. „Pe lângă acestea, mai intră şi cheltuielile indirecte, respectiv plata personalului auxiliar, utilităţile şi transportul“, mai spun contabilii de la Urgenţe.
Trataţi fără asigurare
Lucrurile puteau fi însă mult mai complicate în cazul bărbatului din Valsui care şi-a amputat complet mâna. Chiar dacă nu are asigurare de sănătate, Petronel Macovei a fost operat.
„Asigurarea medicală este folosită când doctorul decide că e vorba de o urgenţă. După ce medicul consideră că urgenţa s-a încheiat, pacientul fără asigurare medicală trebuie însă să se externeze sau să-şi plătească singur continuarea tratamentului“, a explicat Tudor Ciuhodaru, şeful UPU din cadrul spitalului.