Starea de sanatate depinde in mare masura de nivelul coruptiei si de stadiul democratiei dintr-o tara sau alta, a declarat intr-un interviu acordat HotNews.ro, dr.Dan Peretianu, presedintele Camerei Federative a Medicilor. Potrivit acestuia, in tarile din Africa, considerate ca fiind foarte corupte, au mortalitate infantila foarte mare. Tarile nordice care sunt considerate mai putin corupte au longevitate foarte mare. In Romania, sistemul de sanatate este precar, in ciuda faptului ca in ultimii 10 ani valoarea investitiilor in acest sector a crescut de peste 10 ori, a mai spus Peretianu.
Reporter: Romania a coborat cateva locuri, fata de anul trecut, in Indexul European de Sanatate, ocupand penultimul loc din 33 de tari europene. De asemenea, un raport al Programului Natiunilor Unite arata ca starea de sanatate a romanilor este problematica, inregistrand cea mai slaba pozitie din Europa. Cum explicati acest lucru?
Dan Peretianu: Starea de sanatate depinde in mare masura de factorii de mediu: de aer, apa, mancare, salubritate si de locul de munca. Daca aerul este curat, daca apa este curata, oamenii sunt mai sanatosi, lucru care depinde mai putin de cate spitale si doctori sunt in tara. Privind din acest punct de vedere, Comisia Europeana nici nu a cerut Romaniei sa modifice ceva in sistemul de sanatate, ci sa modifice capitole care tin de servicii, bunuri si de mediu. Cu alte cuvinte nu conteaza starea de sanatate in sensul de sistem de sanatate. Ce este interesant? Am fost la un congres in urma cu un an unde am prezentat de ce sistemul nostru de sanatate functioneaza atat de prost desi in ultimii 10 ani valoarea investitiilor in sistemul de sanatate a crescut de peste 10 ori, in termeni reali.
Atunci discutia a fost: De ce se intampla acest lucru? Raspunsul pe care l-am dat a fost: Din cauza coruptiei!. Coruptia la nivel inalt, coru