Revoluţia şi comunismul confiscă, la 20 de ani de la evenimentele din decembrie 1989, şi atenţia Târgului de Carte Gaudeamus. Oferta editurilor pe acest subiect e mai generoasă ca niciodată.
De la şocul veştii că „se întâmplă ceva la Timişoara”, istorii şi documente despre Rezistenţa din munţi, la jurnalele Doinei Cornea şi o analiză politico-filosofică a momentului Revoluţiei, cele 8-10 volume acoperă pe larg subiectul.
Seria de lansări a început, în prima zi a târgului, cu volumul „50 de ani de la procesul şi execuţia grupului de rezistenţă condus de Toma Arnăuţoiu. Album de fotografii şi documente din arhiva CNSAS” (Editura Ars Docendi), lansare la care participat şi fiica unuia dintre luptătorii din Rezistenţă, Ioana- Raluca Voicu-Arnăuţoiu.
Tot în avanpremiera unui 22 decembrie ă89, Editura All a programat astăzi, de la 17.00, o dezbatere pe tema „Scriitorul, cenzura şi Securitatea”, moderată de Bujor Nedelcovici, la care sunt invitaţi Ana Blandiana, Ion Bălu, Livius Ciocârlie, Stephane Courtois, Armand Goşu, Germina Nagâţ, Lucia Hossu-Longin, Nicolae Manolescu, Dan C. Mihăilescu, Victor Rebengiuc, Romulus Rusan şi Alexandru Zub.
Însemnările Doinei Cornea, „Jurnal - ultimele caiete”, vor fi lansate spre finalul zilei de azi, la ora 19.00, de Fundaţia Academia Civică. O carte despre „cum să te opui răului”, cum a sintetizat Ana Blandiana, despre anii în care fosta disidentă era urmărită de Securitate.
„L-am urât pe Ceauşescu”
Un titlu provocator lansează Gabriel Andreescu cu „L-am urât pe Ceauşescu. Ani, oameni, disidenţă”, lansat tot astăzi, de la 17.30, de Polirom. Autorul porneşte de la experienţa individuală în timpul regimului pentru a încerca să răspundă unei întrebări: „De ce disiden ţa a fost sub Ceauşescu doar un fapt ex cepţional? Ce a făcut ca, în contextul acelor ani, unii