Desemnarea fara probleme, ba chiar cu felicitari, a lui Dacian Ciolos de catre seful Comisiei Europene mi-a confirmat din nou ca la nivelul institutiilor UE competenta chiar conteaza. Desi pe plan intern s-a comentat intens ce sanse slabe avem sa obtinem acest portofoliu, Bruxelles-ul, spre deosebire de Romania, a evaluat corect. Printre putinele analize favorabile, un raport al Centrului Roman de Politici Europene, publicat cu sase luni in urma. In acest document, expertii Centrului i-au dat cele mai mari note lui Ciolos dintre posibilii candidati la postul de comisar european.
Competenta lui Dacian Ciolos se vede pur si simplu din CV-ul sau si a fost recunoscuta de cine trebuie, adica de persoanele cheie de calibru similar din executivul european, chiar daca pe plan intern s-a comentat indelung o oarecare lipsa de notorietate a acestuia.
Pe langa argumentul simplu al propriului CV, un raport publicat cu 6 luni in urma de catre Centrul Roman de Politici Europene il cota cel mai bine pe Ciolos, intre alti posibili candidati. Expertii CRPE i-au acordat atunci 4,08 puncte din 5, fiind urmat de Vasile Puscas (4,06) si Monica Macovei (3,88).
"Dacian Cioloș are imaginea unui tehnocrat eficient, preluind portofoliul de ministru al Agriculturii la București intr-un moment greu in negocierile cu Comisia Europeana. In prezent este un insider in instituție, lucrind ca director pentru dezvoltare rurala in Comisie. Numele sau este vehiculat in eventualitatea in care Romania ar putea avea succes in incercarea de a obține poziția de comisar pentru Agricultura. A obținut cele mai mari note in evaluarea facuta de experții afiliați CRPE. Singurul sau punct slab este susținerea politica (3,1)", arata raportul CRPE.
Competenta a fost considerat punctul forte al lui Ciolos, singurul cu punctaj mai
mare la acest capitol fiind Daniel D