Agentele SOE
In 1940, cand devenise clar pentru Marea Britanie ca razboiul avea sa fie de lunga durata si ca era necesar sa fie purtat cu toate mijloacele posibile, inclusiv cu cele informative, de spionaj si diversiune, premierul Winston Churchill ia initiativa infiintarii agentiei Special Operations Executive (SOE). Misiunea acesteia era de a sprijini actiunile de spionaj si sabotaj in spatele liniilor inamice, constituind un nucleu al unitatilor auxiliare care trebuiau sa intre in actiune in cazul unei invazii germane. In subordinea acestei organizatii s-au aflat 13.000 de agenti, iar cele aproximativ un milion de operatiuni pe care le-a organizat si sprijinit s-au desfasurat pe toate teatrele de operatiuni din Europa si Asia. Printre combatantele pe acest "front secret" s-au aflat numeroase femei de diferite nationalitati, dintre care nu putine, asa-numitele "agente pierdute ale SOE", au platit cu viata temeritatea lor: Yolande Beekman, Andree Borrel, Sonya Olschanezky, Violette Reine, Elizabeth Bushell Szabo, Noor Inayat Khan, Hannah Szenes…
"Cea mai importanta agenta secreta din cel de-al doilea Razboi Mondial"...
…este caracterizarea pe care i-o face Verei Maria Rosenberg(1908-2000)unul dintre biografii sai, William Stevenson, dar aprecieri similare se gasesc si in marturiile unora dintre persoanele din lumea politica si a spionajului cu care a colaborat.
Veras-a nascut laBucuresti, intr-o familie evreiasca. Ulterior a adoptat numele de fata al mamei sale, Atkins, nascuta in Africa de Sud. Se pare ca primele relatii ale Verei cu serviciile de spionaj britanice dateaza din perioada de dinainte de razboi, cand, din postura de functionara a unei companii de petrol, le-a furnizat acestora informatii pretioase.
In 1933, familia sa se stabileste in Anglia, iar Vera studiaza in Paris, la Sorbona, limbile moderne,