Sedinta interbancara de vineri a inceput intr-o usoara stare de tensiune, pe fondul „efectului Dubai”. Leul s-a depreciat pana in apropierea nivelului de 4,3/eur, ca urmare a ordinelor „stop loss ”, spun dealerii valutari din piata. “O asemenea miscare era previzibila. Zlotul pierduse masiv, dar azi a recuperat, alaturi de celelalte monede din jur. In cazul leului, miscarile nu au fost de mare amplitudine pentru ca era la un nivel de la care nu avea cum sa se duca foarte repede, foarte jos. Acum si-a mai revenit, dar la un moment dat urcase la peste 4,30 lei/euro”, a declarat pentru Hotnews dealerul unei banci comerciale.
Alti dealeri spun ca am fi asistat la o interventie a BNR, ingrijorata de tendinta de depreciere, pe care a dorit sa o corecteze. „Mai mult ca sigur ca ordinele de vanzare de valuta au mascat o interventie, dat fiind numarul si consistenta”, a explicat dealerul citat. Dobanzile pe piata monetara erau in jurul pranzului de 8-9% pentru plasamentele cu scadenta la o zi si la o saptamana.
"Stirea posibilelor probleme de finantare din Dubai a parut ca pune presiuni asupra activelor cu risc ridicat iar moneda nationala nu a facut nota discoranta. O presupusa interventie valutara agresiva a sustinut leul la inceputul sedintei insa, pe parcursul sesiunii, aceasta a pierdut teren", au mai spus pentru Hotnews.ro, surse din cadrul dealerilor din piata.
Vineri dimineata, mai sustin dealerii, leul a continuat sa se deprecieze depasind pragul de 4,30/EUR insa in momentul in care acest raport este compus leul a recuperat o parte din terenul pierdut fiind tranzactionat la 4,29/EUR. "Pentru restul sedintei de astazi pare posibil ca leul sa corecteze o parte din deprecierea de ieri, fiind posibil sa fie sustinut si de banca centrala. Randamentele implicite ale swap-urilor valutare pe termen scurt au inregistrat scaderi modeste ieri