Orezul, un aliment de bază pentru aproape jumătate din populaţia globului, furnizează energie organismului, stimulează activitatea cerebrală şi creşte speranţa de viaţă.
Se digeră uşor
Din punct de vedere nutriţional, cel mai bun soi de orez este cel brun. 100 g de orez brun ne furnizează 99 mg de potasiu, 43 mg de magneziu, 120 mg de fosfor şi 0,14 mg de vitamina B1.
În schimb, aceeaşi cantitate de orez alb ne oferă 54 mg de potasiu, 11 mg de magneziu, 43 mg de fosfor, iar vitamina B1 dispare prin procesare. Orezul este indicat în dieta celor care au stomacul iritat, pentru că acesta se digeră şi se asimilează repede.
Fiert, reduce tensiunea arterială
Orezul fiert simplu este un leac popular universal pentru diaree, la fel ca şi apa în care a fiert. Orezul fiert, amestecat cu mere pasate, este recomandat de medicii europeni ca ajutor pentru scăderea tensiunii arteriale.
De asemenea, apa de orez din soiul brun poate fi consumată de două ori pe zi, la micul dejun şi la prânz, de persoanele care suferă de enterocolită cronică.
Cercetările efectuate de un grup de specialişti irlandezi au demonstrat că un consum moderat de orez la mesele principale contribuie la detoxifierea ficatului care absoarbe toxinele. Preparat cu legume, verdeţuri sau sub formă de garnitură la friptura de pasăre, orezul este un aliment benefic pentru persoanele anemice, lipsite de energie.
Tonic pentru funcţia cerebrală
Fosforul conţinut în bobul de orez are un efect benefic asupra sistemului nervos central. Nutriţioniştii recomandă consumul primei porţii de orez (de preferinţă brun) la micul dejun, motivând că acesta conţine substanţe care stimulează activitatea creierului.
Benefic la orice vârstă
Orezul are proprietăţi benefice pentru problemele specifice fiecărei vârste, susţin specialiştii. Spre exemplu, consumul regulat de