Deşi e post, urmează trei zile în care te poţi delecta cu astfel de bunătăţi.
Dacă ai ţinut post până acum, sigur vei dori să profiţi de următoarele trei zile, pentru a mânca puţină carne. Potrivit calendarului creştin-ortodox, începând de mâine, 28 noiembrie, şi până luni, 30 noiembrie, de Sfântul Andrei, ai dezlegare la peşte. Dar nu trebuie neapărat să-l prepari după reţete complicate, mai ales dacă nu-ţi place să găteşti. Poţi folosi produsele gata făcute, care se găsesc în marile magazine.
Platou de macrou
Ingrediente: un macrou afumat, două roşii, 100 g măsline negre, o lămâie, mărar pentru decor. Mod de preparare: peştele se curăţă, după care se taie felii şi se pune în mijlocul unui platou. Roşiile şi lămâia se taie rondele şi se aşază de o parte şi de alta a peştelui. La unul din capetele platoului se pun măslinele, iar la celălalt, mărarul. Macroul se stropeşte cu lămâie.
Rulouri picante de macrou
Ingrediente: un borcan de macrou în sos picant (se poate folosi şi hering marinat), doi gogoşari în oţet, o legătură de pătrunjel. Mod de preparare: gogoşarii se spală şi se taie fâşii. Bucăţile de macrou se scot pe o farfurie, pe un strat de şerveţele, care să absoarbă excesul de ulei, apoi se umplu cu gogoşari şi se rulează. Se prind cu scobitori şi se servesc cu frunzuliţe de pătrunjel.
Sendvişuri fresh cu şprot afumat
Ingrediente: opt bucăţi de şprot afumat (fără capete), două roşii, doi castraveţi proaspeţi, pătrunjel, margarină vegetală, opt felii de pâine. Mod de preparare: se prăjeşte pâinea, apoi se unge cu margarină. Pe fiecare felie se aşază câte un peşte afumat, o felie de roşie şi una de castravete. Se ornează cu o frunză de pătrunjel şi se servesc proaspete.
Cremă de ton cu lămâie
Ingrediente: două conserve de ton mărunţit, 100 g de margarină veget