Pentru amatorii de filme si aventuri tridimensionale si supradimensionate, Cinema City, cel mai mare operator de cinematografe multiplex din Europa Centrala si de Est, a inaugurat saptamana trecuta in AFI Palace Cotroceni primul megaplex din Romania si, in cadrul acestuia, prima sala Imax. Cei care nu au avut inca parte de experienta Imax in cinematografele din strainatate trebuie sa afle ca proiectiile Imax, spre deosebire de cele 3D clasice, aduc personajele din film mult mai aproape. Atat de aproape incat un neinitiat ar fi tentat sa hraneasca cu floricele dinozaurii din T-Rex sau sa tanjeasca dupa o gura de aer proaspat cand se plimba relaxat pe fundul marii, printre pestii tridimensionali.
In cateva cuvinte, ecranul Imax e cel mai mare din industrie, vazut din sala ai aceeasi impresie de imensitate curgatoare pe care ai avea-o in fata unei cascade... din care mai sar rechini si guvizi cand se proiecteaza documentare subacvatice. Altfel spus, ecranul este inalt cat 7 elefanti asezati unul deasupra altuia (26 metri) si are latimea aproximativ egala cu jumatatea unui teren de fotbal (37 de metri). Ecranul Imax este conceput astfel incat, oriunde te-ai afla in sala, sa ai parte de aceeasi experienta vizuala si auditiva (sunetul digital surround ajunge in sala pe canale multiple prin sisteme Dolby). O alta diferenta dintre formatul de film Imax si pelicula normala este ca primul e de 10 ori mai mare decat filmul de 10 mm. Iar ca sa transformi un film 2D in proiectie Imax nu este nevoie "decat" de aproximativ 6 milioane de dolari.
Cu toate acestea, marile studiouri de film precum Disney sau Fox au folosit tehnologia DMR pentru a converti hituri ca Matrix, Spiderman, Black Knight sau Avatar pentru proiectie pe cel mai inalt ecran. Pe "cascada" Imax din Bucuresti se proiecteaza printre altele si documentare ca Into the deep sau T-Rex care sunt promovate s