Jose Barroso a acceptat ieri propunerea României pentru postul de comisar pe „Agricultură“. Bucureştiul a obţinut ieri cel mai important succes în politica europeană, de la 1 ianuarie 2007, dată la care România a aderat oficial la Uniunea Europeană.
Dacian Cioloş a fost desemnat, ieri, de către Jose Manuel Durao Barroso pentru postul de comisar în domeniul Agriculturii şi al Dezvoltării Rurale, urmând a fi audiat în Parlamentul European începând cu 11 ianuarie. Anunţul preşedintelui Barroso a surprins cea mai mare parte a presei occidentale, deoarece Cioloş provine dintr-o ţară care a avut probleme majore cu gestionarea fondurilor agricole şi cu o agricultură arhaică.
Preşedintele Comisiei Europene a explicat însă că şi-a ales cel mai bun om pentru acest post. „Sunt extrem de fericit să-l desemnez pe domnul Cioloş comisar pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală. Este de departe cel mai competent dintre toate numele pe care le-am primit pentru acest post. Dacă vă uitaţi la CV-ul lui, nu este nicio îndoială. Am vorbit cu el, ştiu că este foarte angajat în dosarul agriculturii, a lucrat toată viaţa în acest domeniu", a explicat Barroso.
La insistenţele mass-media, şeful Guvernului european a justificat alegerea şi a respins ideea că o ţară mică nu poate obţine portofolii importante. „Este o insultă faţă de persoană şi faţă de ţara respectivă. Avem un principiu în Europa - principiul non-discriminării. A spune că un candidat nu poate lua un anumit portofoliu pentru că vine dintr-o anumită ţară este împotriva valorilor noastre şi nu pot accepta aşa ceva", a spus Barroso.
Victorie pentru România
Obţinerea acestui portofoliu reprezintă o victorie extrem de importantă pentru România. Totuşi, Cioloş va fi un oficial european, şi nu un reprezentant al României la Bruxelles. „Dacă România va obţine acest portofoliu în Comisia Europeană, comisarul n