În trecut profitabile, firmele angrenate în industria textilă, construcţii şi transporturi au ajuns sub lacăt din cauza crizei. Peste 17.000 de companii din Arad au cedat în faţa crizei şi au declarat faliment în ultimul an.
Cercul bani - consum - producţie s-a spart, aproape concomitent cu apariţia crizei mondiale. Domeniile de activitate apreciate drept profitabile au ajuns acum în pană de idei şi de bani. „Cei implicaţi în industria textilă, prelucrătoare, constructorii şi transportatorii resimt din plin efectele crizei. Şi turismul are probleme mari. S-a ajuns să existe firme care au prestat servicii pentru alte firme care nu mai există”, a explicat Mircea Purcaru, vicepreşedintele Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii.
Alte companii au luat împrumuturi mari pentru a-şi lansa activităţile, dar au ajuns în situaţia de a nu mai putea plăti, şi totul a căzut. „La început construcţiile au mers, dar la un moment dat, am ajuns în incapacitate de plată, deşi aveam foarte multe facturi de încasat. N-am mai primit însă banii şi am oprit totul, pierderile erau prea mari”, a spus Lucian Grec, fost patron al unei firme de construcţii.
Profitorii recesiunii
Noile sectoare spre care se îndreaptă oamenii de afaceri sunt deja abordate în vestul Europei. Se discută mult despre încălzire geotermală, panouri solare şi energii alternative.
„Încălzirea cu panouri începe să prindă. Sperăm şi într-o armonizare din punct de vedere legislativ”, a spus Laurenţiu Valeriu, arădean care încearcă o afacere în domeniu.