Preşedintele Uniunii Scriitorilor a împlinit ieri 70 de ani, ocazie cu care Editura Paralela 45 a lansat câteva cărţi cu şi despre el. Patru volume dedicate „celui mai important critic literar“ din România, cartea unui fost ambasador american sau volumul de proză al lui C.T. Popescu au fost câteva atracţii de ieri ale târgului.
Evenimentul „Nicolae Manolescu - 70" a fost sărbătorit de Editura Paralela 45 prin lansarea a patru volume care analizează personalitatea unui profesionist al lecturii: „Manolescu - 70", volum omagial în care specialiştii se apleacă asupra criticii profesate de decenii bune de actualul preşedinte al Uniunii Scriitorilor, „Viaţă şi cărţi", volum de memorialistică semnat de criticul însuşi, şi studiile„Criticul literar Nicolae Manolescu", de Laszlo Alexandru, şi „Nicolae Manolescu: de la cronica literară la Istoria critică", de I.B. Lefter.
Înconjurat de apropiaţi şi de admiratori, Nicolae Manolescu a susţinut ferm că cifra de pe titlul cărţii omagiale e o greşeală gravă de tipar şi a făcut o promisiune: „Vin şi la 100 de ani, câţi împlineşte maică-mea peste câteva zile".
Prin ochii americanilor
La ora 16.00 a avut loc lansarea volumului „Dracula is Dead", o carte despre România a fostului ambasador al SUA, James Rosapepe, şi a jurnalistei Sheilah Kast, soţia acestuia. Cei doi au mărturisit că au conceput un volum despre o ţară de care se simt aproape, o ţară „care de prea multe ori nu se preţuieşte".
Autorii au povestit că, după trei ani de stat în România, spaţiu neocolit de mituri ridicole (Dracula), au simţit nevoia să scrie pornind de la bogata experienţă proprie, să prezinte imaginea României văzută prin ochii unor americani. Subtitlul ales pentru volum este edificator: "Cum au supravieţuit românii în comunism, cum i-au pus capăt şi cum au devenit o nouă Italie după 1989".
Poveşti repovestite @N_P