La 20 de ani de la căderea Zidului Berlinului, nemulţumirea creşte în Germania, în urma unor dezvăluiri privind noua adunare regională din Brandebourg, care include foşti informatori ai STASI, poliţia secretă a RDG, relatează NewsIn.
În 27 septembrie, germanii au ales-o pe Angela Merkel pentru un nou mandat la conducerea Guvernului, prin scrutinul legislativ, dar cetăţenii landului Brandebourg, care se întinde în jurul Berlinului, şi-au ales şi adunarea regională.
Social-democraţii (SPD), învingători în acest scrutin, au format un guvern cu extrema-stângă Die Linke, un partid care include mai mulţi foşti comunişti germani, inaugurând astfel a doua alianţă de acest fel, după cea din Berlin. Tecutul unor aleşi din Die Linke este scos de câteva săptămâni la lumină. Scandalul, care a deranjat iniţial numai presa şi victimele STASI, devine din ce în ce mai incomod pentru SPD.
"IM Kathrin", "IM Hans Jürgen", "IM Schwalbe"... Sub aceste nume de cod de "informatori neoficiali" (IM), unii aleşi regionali din Die Linke au informat STASI, asemeni altor aproximativ 200.000 de persoane din fosta RDG. Dar mai mulţi au omis în biografiile lor acest element, pe care sunt obligaţi, în mod normal, să le divulge.
Cea mai recentă dezvăluire de săptămâna aceasta se referă la "IM Marisa", care nu ar fi altcineva decât vicepreşedintele adunării regionale din Brandebourg, Gerlinde Stobrawa, în vârstă de 60 de ani. Potrivit unor documente din arhivele STASI citate de presă, ea ar fi început să informeze poliţia secretă din 1987. Stobrawa neagă acuzaţiile.
Die Linke, din care fac parte neocomunişti, foşti social-democraţi dezamăgiţi de SPD şi sindicalişti, a cerut în van săptămâna aceasta demisia unui alt deputat demascat.
"În Brandebourg, partidul a spus că a clarificat trecutul cu toţi responsabilii săi. Se vede că nu", subliniază politologul Jochen Staad