Bancile au relaxat in septembrie creditarea in euro intr-un ritm mai accelerat decat au redus dobanzile bonificate la depozitele noi in aceeasi moneda, marja de castig pe segmentul retail coborand la 2,75%, fata de 4,11% la sfarsitul lunii august, arata datele BNR. La lei, trendul ramane insa ascendent.
Dobanda medie la creditele noi in euro acordate populatiei au coborat pana la 6,47%, in conditiile in care in ultimele luni s-a mentinut peste pragul de 8%, iar la inceputul acestui an ajunsese chiar la valori de doua cifre.
Mai multe banci, printre care UniCredit sau Alpha Bank, au anuntat in ultima perioada reduceri importante la dobanzile pentru creditele ipotecare in euro, raspunzand astfel criticilor guvernatorului BNR, Mugur Isarescu, care a acuzat institutiile financiare ca tin costurile de creditare prea sus.
In schimb, la lei marja de dobanda si-a continuat trendul ascendent din ultima perioada, ajungand la 7,57% in cazul operatiunilor de retail. La sfarsitul anului trecut, marja de castig a bancilor ajungea la 2,4% in conditiile in care bancile majorasera agresiv dobanzile la depozite in incercarea de a compensa lipsa de lichiditate de pe piata.
Bancherii spun ca marjele ridicate reflecta cresterea semnificativa a costului riscului in conditiile in care provizioanele s-au dublat ca pondere in soldul total al creditelor de la sfarsitul anului incoace. In decembrie 2008, cheltuielile cu provizioanele reprezentau 3,75% din soldul creditelor acordate de banci, pentru ca la sfarsitul lunii septembrie ponderea sa depaseasca sase procente.
Marjele mai mari la lei sunt explicate si de faptul ca restantele la creditele de retail in moneda nationala sunt de doua ori mai mari decat la imprumuturile in valuta.
Bancile au relaxat in septembrie creditarea in euro intr-un ritm mai accelerat decat au redus dobanzile bonificate la depozitel