Cele mai afectate au fost societăţile din construcţii şi agricultură, care au generat cei mai mulţi şomeri.
Cele mai multe concedieri s-au făcut în acest an în judeţul Suceava, unde 10.535 de persoane au rămas fără slujbe. Pe locul doi în Moldova este judeţul Vaslui, unde 9.300 de oameni care lucrau în domeniul construcţiilor şi cel al agriculturii şi-au pierdut locul de muncă.
Pe locul trei în regiune se află Botoşaniul, judeţ în care 2.229 de angajaţi au fost daţi afară de firmele private. „Patronii care ne-au înştiinţat că îşi restrâng activitatea se plâng de lipsa comenzilor şi spun că au dificultăţi financiare în contextul crizei economice. Multe societăţi lucrează cu instituţii de stat, care din lipsă de fonduri nu şi-au onorat plăţile către privaţi“, a afirmat Gabri Vranciuc, purtătorul de cuvânt al Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Botoşani.
Reduceri de personal fără precedent
Reprezentanţii instituţiilor care gestionează problema şomajului spun că amploarea concedierilor este mult mai mare faţă de anul trecut. Atunci, criza financiară nu-şi făcuse simţite încă efectele. „În domenii precum construcţiile şi agricultura se fac în fiecare an concedieri. Problema este că acum reducerile de personal sunt mult mai mari faţă de anii trecuţi“, a adăugat Gabi Vranciuc.
Concedieri importante s-au făcut în acest an şi la Iaşi. Astfel, societăţile comerciale din capitala Moldovei au trimis acasă peste 1.800 de ieşeni fiindcă nu au avut ce să le mai dea de lucru oamenilor.
„În ultima săptămână, oficialii companiei Fortus Iaşi ne-au înştiinţat că vor da afară 300 de angajaţi. Firma se află în insolvenţă. Persoanele în cauză vor fi consiliate pentru a-şi găsi alte posturi disponibile pe piaţa muncii“, a afirmat Gineta Roman, director în cadrul AJOFM Iaşi. În judeţul Bacău 1.100 de salariaţi a