Un numar de 42 de farmacii locale au intrat in faliment in luna octombrie, in conditiile in care presiunea asupra veniturilor lunare a crescut odata cu prelungirea termenelor de plata pentru medicamentele compensate de catre Ministerul Sanatatii de la 60 de zile pana la 180 de zile incepand cu luna iunie, potrivit companiei de cercetare de piata Cegedim.
Petru Craciun, directorul Cegedim, a declarat ca in luna octombrie numarul falimentelor a ajuns la acelasi nivel cu cel inregistrat in intervalul iulie - septembrie.
"Sunt farmacii mici, din diferite zone, dar si din Bucuresti. In noiembrie si decembrie se vor inchide tot atatea daca situatia este stationara sau chiar mai multe daca se agraveaza", a spus Craciun. El a adaugat ca in ultimii trei ani circa o treime din farmacii si-au schimbat adresa sau proprietarul, fenomen ce a fost legat si de apetitul marilor retele de a-si mari numarul de unitati, insa de la jumatatea anului, odata cu marirea termenelor de plata, aceste tranzactii s-au imputinat. "Cine a vandut cand trebuia a fost mai destept decat ceilalti", a adaugat Craciun.
Reprezentantii Cegedim au declarat anterior ca in 2010 circa 1.500 de farmacii si-ar putea inceta activitatea odata cu aplicarea adaosurilor propuse de catre Ministerul Sanatatii. Potrivit datelor companiei de cercetare de piata, in Romania exista circa 1.500 de farmacii cu venituri lunare de peste 30.000 de euro, din care 328 sunt in Bucuresti. La nivel national alte 3.000 de farmacii au venituri lunare intre 7.500 si 30.000 de euro, iar alte 1.436 de unitati au venituri sub 7.500 de euro.
"Momentul acesta este mai greu chiar decat cel din 1997. Nu trebuia sa descoperim in octombrie ca nu mai avem bani pentru 2009", a spus Craciun.
500 de medicamente dispar de pe piata
Compania de studii de piata apreciaza ca pana la finalul anului circa 500 de medicament