Înfiinţarea pieţei extrabursiere ROTC a intrat pe ultima sută de metri, iar anul viitor ar putea permite tranzacţionarea transparentă a acţiunilor Fondului Proprietatea. Piaţa extrabursieră, pe care Asociaţia Brokerilor a decis să o înfiinţeze, a primit undă verde şi de la Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare. Romanian Over the Counter (ROTC) a fost confirmată ca sistem alternativ de tranzacţionare pentru instrumente financiare „care nu sunt admise la tranzacţionare
Înfiinţarea pieţei extrabursiere ROTC a intrat pe ultima sută de metri, iar anul viitor ar putea permite tranzacţionarea transparentă a acţiunilor Fondului Proprietatea.
Piaţa extrabursieră, pe care Asociaţia Brokerilor a decis să o înfiinţeze, a primit undă verde şi de la Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare. Romanian Over the Counter (ROTC) a fost confirmată ca sistem alternativ de tranzacţionare pentru instrumente financiare „care nu sunt admise la tranzacţionare pe o piaţă reglementată şi/sau tranzacţionate în cadrul unui sistem alternativ de tranzacţionare din România sau pe Piaţa Rasdaq“. Ceea ce înseamnă că investitorii vor putea cumpăra şi vinde acţiuni care nu au trecut prin furcile caudine ale unei oferte publice iniţiale, dar sunt deschise către piaţa liberă. Primul titlu care ar trebui să ajungă pe această piaţă este cel al Fondului Proprietatea (FP), ROTC fiind considerată cea mai bună alternativă de tranzacţionare transparentă a acestor acţiuni până la listarea pe piaţa principală a bursei.
Avantajele oferite de posibilitatea unor tranzacţii transparente sunt evidente, în condiţiile în care, în ultimii ani, acţiunile FP au putut fi valorificate doar prin notariat, la preţuri stabilite în mare parte doar de cumpărător.
Dar şi capacitatea ROTC de a stabili un preţ corect pentru titluri este pusă la îndoială. „Aparent, efectele pozitive pe termen scurt sunt e