În cazul complexului New Town din Capitală, locatarii achită împreună 50.000 de lei/lună doar pentru serviciile de mentenanţă. Sursa: EVZ
Costurile de întreţinere ale apartamentelor noi pot fi duble sau chiar triple faţă de cele din cazul locuinţelor vechi. Facilităţile care încântă ochiul clienţilor în pliantele viu colorate sunt plătite apoi cu vârf şi îndesat: spaţiile verzi, locurile de joacă pentru copii, piscina şi paza ajung să coste aproape cât rata la bancă.
De multe ori, oamenii nici nu ştiu pentru ce plătesc, lunar, până la 1.000-1.500 de lei, în funcţie de complex.
Este cazul locuitorilor din complexul rezidenţial New Town din zona Dristor, din Capitală - abia după ce s-au mutat, aceştia au constatat că numai pentru serviciile de mentenanţă operate în prezent de către dezvoltator se plătesc 50.000 de lei lunar. Această sumă umflă simţitor nivelul total al întreţinerii.
600 de lei/lună, fără utilităţi
„Tariful se achită pe metru pătrat. Eu, personal, pentru apartamentul de trei camere, cu două locuri de parcare şi o boxă, plătesc lunar 600 de lei, la care se adaugă 100 de lei pentru gaze şi încă 100 de lei pentru lumină”, spune Mihai, unul dintre locatarii blocului
Potrivit acestuia, oamenii nu se pot organiza deocamdată într-o asociaţie de proprietari, întrucât din cele 317 locuinţe au fost vândute circa 50%, astfel că depind de dezvoltator.
Totalul cheltuielilor lunare pentru tot blocul este 150.000 de lei. „În plus, pe anul acesta, toată lumea trebuie să plătească şi suma de 600 de lei la fondul de rulment, indiferent însă de suprafaţa locuinţei deţinute. În condiţiile în care deocamdată nu este nevoie de reparaţii, iar firma la care plătim poate da faliment oricând, fără ca noi să folosim acei bani”, adaugă Ioana, o altă clientă.
Contractele semnate