Băncile vând creditele neperformante pentru a tăia costurile cu provizioanele. Câteva demersuri au fost însă oprite de autorităţi din cauza riscurilor legate de protecţia datelor personale ale clienţilor. Înmulţirea rău-platnicilor şi creşterea sumelor restante la rambursarea împrumuturilor obligă băncile să pună mai mulţi bani în contul provizioanelor pentru a acoperi pierderile înregistrate pe acest segment. Una din metodele prin care băncile scap�
Băncile vând creditele neperformante pentru a tăia costurile cu provizioanele. Câteva demersuri au fost însă oprite de autorităţi din cauza riscurilor legate de protecţia datelor personale ale clienţilor.
Înmulţirea rău-platnicilor şi creşterea sumelor restante la rambursarea împrumuturilor obligă băncile să pună mai mulţi bani în contul provizioanelor pentru a acoperi pierderile înregistrate pe acest segment. Una din metodele prin care băncile scapă de constituirea unor provizioane substanţiale este vânzarea creditelor neperformante. Avansul rapid al restanţelor la împrumuturi a adus şi primele exporturi de creanţe în afara ţării, dar în cadrul grupurilor bancare.
Credit Europe Bank a exportat creanţe în valoare de circa zece milioane de euro către o firmă din Dubai – Credit Plus, potrivit oficialilor băncii. Primul portofoliu de creanţe a fost cesionat în luna august, iar al doilea, în această lună. Firma care a preluat creanţele face parte tot din grupul Credit Europe Bank, dar are ca principală misiune administrarea portofoliilor de credite neperformante.
Chiar dacă acum datorează bani firmei din Dubai, de colectarea datoriilor pe care le-au acumulat foştii clienţi ai băncii se va ocupa tot o firmă din România - Colectarea Recuperare Creanţe CRC. La acestă societate, grupul turc Fiba, care este şi acţionarul Credit Europe, deţine 99,99% din acţiuni, potrivit informaţiilor disponibi