Obiectivele istorice vor fi promovate turistic datorită unui proiect transfrontalier cu finanţare europeană, derulat în parteneriat cu Bulgaria.
Este vorba despre cetăţile Capidava, Carsium, Ulmetum, Durostorum şi Transmarisca (Turtucaia). Proiectul a fost implementat de către Consiliul Judeţean Constanţa, finanţarea fiind accesată de către Direcţia Generală de Afaceri Europene, coordonată de către directorul Constantin Brăgaru. Echipa de proiect a fost alcătuită din Diana Perşa - manager de proiect, Dănuţ Răgălie - asistent manager, Aurica Stoian, Dorina Pascu, Lucian Pascu, Evdochia Nedelceeva şi Iulia Vasilieva. Banii au fost obţinuţi prin Programul Phare CBC 2006 România - Bulgaria. Valoarea totală aproiectului este de 673.000 euro, din care 73.000 euro reprezintă co-finanţarea asigurată de către Consiliul Judeţean Constanţa.
Managerul de proiect, Diana Perşa, a declarat că printre produsele finale ale acestui proiect european se numără elaborarea unui documentar cu o durată de 50 de minute, în cadrul căruia sunt prezentate pe larg toate cele cinci cetăţi antice. De asemenea, va exista şi un site de prezentare a acestor cetăţi, unde se va putea face şi un tur virtual al fiecărui obiectiv istoric în parte. Practic, pe site va exista şi o prezentare 3D a fiecărei cetăţi. „Modelele reflectă stadiul cercetărilor actuale asupra acestor cetăţi", a precizat Diana Perşa. Ea a adăugat că prin intermediul acestui proiect a fost posibilă achiziţionarea unui scanner 3D performant. „Sunt patru scannere de acest fel în toată România", a adăugat managerul de proiect. Prin intermediul acestui proiect a fost posibilă şi elaborarea unui studiu de fezabilitate care va fundamenta un nou proiect, ce se va derula tot în parteneriat cu Bulgaria.
Situată pe malul drept al Dunării dobrogene, Capidava a fost un centru fortificat geto-dac, apoi cetate romană. În timpul Im