Este critic de artă şi doctor în opera dramaturgului născut în Slatina. A fost pedepsit de comunişti pentru modul în care a interpretat creaţia ionesciană.
Eugen Ionescu i-a schimbat viaţa lui Ilie Roşianu. Era student când a văzut într-o seară la teatru o piesă şi a înţeles că tot ce trăise până atunci fusese o minciună. „Eugen Ionescu m-a scăpat de comunism. Eram UTC-ist convins când am văzut piesa «Victimele datoriei» care îi avea în distribuţie pe Gina Patrichi, Virgil Ogăşanu şi Radu Beligan. Atunci am înţeles că tot ce trăisem până atunci a fost o iluzie. Am început să studiez şi alte piese şi am descoperit subtilităţile, ambiguităţile, nu doar de ordin literar, dramatic, ci şi filosofic. Au devenit o hrană pentru suflet“, a povestit Ilie Roşianu.
De la profesor şi ziarist la pescar şi tăietor de stuf
A simţit nevoia să îşi aştearnă pe hârtie gândurile şi să explice ce înţelege el din opera lui Ionescu. Acest lucru i-a deranjat pe comuniştii din mediul universitar de atunci, care l-au pedepsit pe tânăr pentru cutezanţa lui. „Lucrarea mea de licenţă a fost despre Ionescu, dar teza de doctorat mi-au respins-o pentru că oamenii de cultură din vremea comunismului au conştientizat că o astfel de viziune contravine ideologiei socialiste“, a spus Ilie Roşianu.
Ionescu i-a apreciat lucrarea de licenţă
Din ziarist şi profesor universitar, Ilie Roşianu a devenit pescar. „M-au pus pe lista neagră, am fost dat afară de ziarul «Delta» din Tulcea şi nu mi s-a mai permis să lucrez nici în învăţământ. Am fost şomer o perioadă, dar, pentru că trebuia să îmi cresc copiii, am devenit pescar şi tăietor de stuf. Munceam zi şi noapte şi aveam mâinile însângerate de la stuf, dar trebuia să supravieţuiesc“, a povestit Roşianu.
Nu l-a uitat pe Ionescu, mai ales că dramaturgul îi citise şi îi apreciase lucrarea de licenţă. „Am av