Din 2003 încoace, de când statul oferă anumite facilităţi studenţilor din anul doi de studiu care au până în 30 de ani şi care îşi deschid o firmă, numărul de societăţi înregistrate la Oficiul Naţional pentru Registrul Comerţului a ajuns la 17.000. Dar, dintre acestea, doar jumătate mai sunt funcţionale.
Cătălin Marinescu, de 24 de ani din Brăila, este unul dintre studenţii care au beneficiat de aceste facilităţi şi pe numele căruia a fost deschisă o firmă în 2007, la iniţiativa tatălui. Domeniul de activitate este cel al comericalizării cerealelor, seminţelor şi furajelor. "Acum ne bazăm mai mult pe comericalizarea uleiului de floarea-soarelui. Încă merge, nu pot să zică că nu, chiar dacă a scăzut consumul. Pentru acest an, cifra de afaceri este mai mare ca anul trecut", ne-a declarat Cătălin.
Patronatul Tinerilor Întreprinzători din România (PTIR) arată că numărul înmatriculărilor de noi firme de către studenţi a înregistrat o scădere constantă începând cu anul 2004, când numărul de societăţi înscrise a fost de aproape 3.700. Din totalul de 16.882 de firme înregistrate între 2003 şi 2009, doar 9.300 mai sunt în funcţiune, 1.651 fiind radiate, 4.867 au activitatea întreruptă temporar şi 62 au intrat în insolvenţă.
50% dintre firmele mici şi mijlocii au fost afectate de criza politică şi economică
Efectele crizei economice, dar şi a celei politice se reflectă asupra afacerilor a peste 50% dintre firmele mici şi mijlocii, care se confruntă cu o scădere a profitului, cele mai afectate fiind cele din domeniul comerţului şi industriei, arată un studiu al Consiliului pentru IMM-uri şi firma Cult Market Research. Astfel, 58,8% dintre cei 228 de respondenţi au apreciat că în acest an vor avea vânzări sub nivelul din 2008, 17,1% că au afaceri peste anul trecut şi 9,7% au raportat o constanţă a indicatorului. De asemenea, cele mai multe firme, în prop