Când spui 18.000 de euro te gândeşti la preţul unei maşini sau avansul pentru un apartament. Pentru alţii, însă, această sumă reprezintă taxa anuală de şcolarizare plătită pentru copiii înscrişi la o şcoală privată. Şi asta nu e tot: preţurile variază în funcţie de program, de activităţi şi de rechizite. Cele mai mult şcoli private au fost deschise în ultimii ani în Capitală şi se adresează cu precădere oamenilor cu dare de mână, care sunt gata să
Când spui 18.000 de euro te gândeşti la preţul unei maşini sau avansul pentru un apartament. Pentru alţii, însă, această sumă reprezintă taxa anuală de şcolarizare plătită pentru copiii înscrişi la o şcoală privată. Şi asta nu e tot: preţurile variază în funcţie de program, de activităţi şi de rechizite.
Cele mai mult şcoli private au fost deschise în ultimii ani în Capitală şi se adresează cu precădere oamenilor cu dare de mână, care sunt gata să plătească sume importante de bani pentru un învăţământ după model britanic sau american.
„În prezent există 178 de unităţi particulare de învăţământ în Bucureşti, pentru toate nivelurile de învăţământ: preşcolar, primar, gimnazial, liceal şi postliceal. Acest număr este însă unul fluid, întrucât există în cursul anului şcolar solicitări dinspre potenţiali furnizori de educaţie, ce doresc deschiderea de noi unităţi”, a declarat pentru capital.ro Ramona Coman, inspector şcolar de învăţământ particular în cadrul Inspectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti.
Şcoala privată: moft şi comoditate
Politicienii, ambasadorii şi oamenii de afaceri renumiţi sunt de cele mai multe ori cei care îşi înscriu copiii la astfel de şcoli. Nu lipsesc nici cei din familiile pentru care învăţământul particular este doar un moft. Pe toţi aceştia îi uneşte însă ceva: dezamăgirea faţă de sistemul educaţional de stat şi dorinţa unui pachet de studiu personalizat, adaptat p