Napoli întotdeauna a fost considerat "oraşul problemă" al Italiei, un oraş care nu se bucură de o imagine prea bună din cauza gunoaielor şi a hoţilor, dar în ciuda tuturor acestor inconveniente, acesta este unul dintre cele mai mari centre culturale din lume.
Atmosfera întâlnită pe străzile napoletane este unică, este încărcată cu un farmec mediteranean dat de clădirile construite în stil clasic, grec şi roman, împodobite cu rufele localnicilor puse la uscat.
Centrul istoric al oraşului face parte din patrimoniul mondial încă din anul 1995, aflându-se pe lista celor mai mari centre urbane. Străbătut de trei străzi principale, Decumano Maggiore, Via Tribunal şi Decumane Superiore, oraşul a păstrat reţeaua de străzi stabilită de colonişti, fondatorii oraşului antic Neapolis. Cea mai cunoscută construcţie a oraşului este Castel Nuovo, fortăreaţa comandată de Regele Carol I Anjou, reşedinţă regală până în anul 1734, când Regele Carol al III-lea s-a mutat în noul palat regal construit. Şi dacă tot suntem la capitolul fortăreţe, nu trebuie să omiteţi Castell dell Ovo. Conform legendei, poetul roman Vergilius a zidit un ou în fundaţia construcţiei, pentru a conferi o mai bună rezistenţă pereţilor.
Pe lista fortăreţelor mai adăugăm şi Castel Capuano, construit în sec al XII-lea, Castel Santa Elmo, ridicat la cererea Regelui Robert de Anjou între anii 1329-1343.
Anul acesta Napoli a sărbătorit 120 de ani de la inventarea pizzei
Oraşul Napoli este cel mai fermecător oraş nu numai datorită capodoperelor sale arhitectonice, ci şi poziţiei geografice şi localnicilor cu o personalitate impozantă, care au păstrat tradiţiile locului şi le-au făcut cunoscute în toată lumea.
Muntele Vezuviu, a cărui activitate vulcanică este lentă, dar neîntreruptă, se poate observa din orice parte a oraşului, dominând toată zona Neapole. Napoletani