La data de 15 noiembrie a început Postul Crăciunului. Credincioşii care vor să-l urmeze trebuie să-şi aleagă cu grijă dieta, pentru a nu-şi vitregi organismul de elementele esenţiale pentru starea de sănătate.
Atenţie la necesarul de proteine!
Există numeroase studii care se referă la necesarul zilnic de proteine, componente esenţiale ale tuturor celulelor vii, alături de vitamine, enzime, zaharuri, lipide, apă şi de sărurile anorganice. De aceea, în perioada postului nu trebuie să renunţi la proteine, dar pe cele de origine animală trebuie să le înlocuieşti cu cele de provenienţă vegetală.
Dintre acestea, cele mai bune sunt proteinele complete, care conţin aminoacizi ce nu pot fi sintetizaţi de organism şi trebuie procuraţi din alimente precum nuci, soia, fasole boabe, mazăre şi din linte.
Carbohidraţii, surse de energie
Carbohidraţii aprovizionează cu energie toate celulele organismului. În acelaşi timp, ei sunt şi singura sursă de energie pentru creier şi pentru globulele roşii din sânge. Aceste rezervoare de energie nu trebuie să lipsească din corp, mai ales în timpul postului.
Alege în special alimentele nerafinate, cum sunt fructele, legumele, produsele din făină integrală, în locul celor rafinate şi procesate (băuturile dulci, deserturile şi zahărul), care sunt lipsite de vitamine şi de minerale. Este bine ca aproximativ 60% din caloriile zilnice să provină din astfel de alimente.
Ajută la detoxifierea organismului
Postul este considerat de nutriţionişti o bună dietă de detoxifiere a organismului, necesară de mai multe ori pe an. Oboseala, apatia, migrenele, insomniile sau starea de iritare, urmată de creşterea nivelului tensiunii arteriale, sunt semnale clare că trebuie să schimbi regimul alimentar pentru un anumit interval de timp. De fapt, pentru a fi în formă, în fiecare săptămână trebuie să alegi măcar o zi î