A învăţat să cânte înainte să înveţe alfabetul, a învins o boală devastatoare şi şi-a reinventat soarta. Acum le demonstrează străinilor că poate fi un artist „capitalist” deşi vine din România.
Profil:
Născută: 30 mai 1980, la Slobozia
Studii: Facultatea de Muzică, la Timişoara
Experienţă: Peste 100 de apariţii scenice
Familie: Căsătorită cu Gabi Muzicaş, însărcinată cu un băieţel care se va naşte în februarie 2010
Talentul muzical al Laviniei Răducanu mai reprezintă doar unu la sută din „bogăţia” de care dă dovadă artista când urcă pe scenă. „La vârsta mea nu mai discutăm de talent. Discuţi despre talent până la o anumită vârstă, după care trebuie să începi să munceşti, să desăvârşeşti acest talent. După aceea, proporţiile se inversează, trebuie să fie 99 la sută muncă, doar 1 la sută talent”, a spus Lavinia.
La doar trei ani s-a aşezat în faţa pianului imens şi a început să descopere sunetul urmat de o apăsare pe clapă. Era dorinţa părinţilor ei ca micuţa odraslă să fie educată, să fie altfel decât alţi copii. A ascultat şi s-a supus, dar în timp a descoperit că-i place să cânte şi a început ore de canto. „Am făcut cursuri de canto clasic vreo zece ani, mă pregăteam să fiu solistă de operă”, a povestit tânăra despre marele său vis.
Un diagnostic tragic i-a schimbat destinul
Frumuseţea artei, a repertoriilor sofisticate, rolul de ţigancă pătimaşă din piesa „Şatra”, pusă în scenă la Teatrul Maghiar din Timişoara, i-au scos în faţă Laviniei noi oportunităţi, oameni noi, dorinţe noi. „Am făcut Şatra pentru că mi-a plăcut, a fost un efort foarte mare, l-am făcut în limba maghiară, iar eu nu cunosc limba maghiară. Apoi s-a cerut spectacolul peste tot la Constanţa, la Bucureşti, ani de zile a mers cu casa închisă”, şi-a amintit tânăra. Succesul s-a stins în timp, în cabinetele unor medici.