Creşterea în greutate a devenit un flagel favorizat de alimentaţia nesănătoasă la locul de muncă. Comisia Europeană a iniţiat în şase ţări membre un proiect menit să schimbe obiceiurile alimentare ale angajaţilor.
Salariaţii epocii moderne au o alimentaţie dezechilibrată, cu consecinţe nefaste asupra sănătăţii lor, atrag atenţia nutriţioniştii. Cea mai mare problemă provocată de alimentaţia nesănătoasă la locul de muncă este obezitatea.
Cei cu venituri mici au tendinţa să consume mai multă carne, grăsimi saturate şi zahăr, în vreme ce persoanele cu venituri mari au o alimentaţie mai sănătoasă, bazată pe legume şi fructe proaspete. Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, în zona europeană, problemele asociate obezităţii reprezintă 6% din cheltuielile de sănătate publică. Numai în Spania, spre exemplu, potrivit datelor OMS, obezitatea „consumă" 2,5 miliarde de euro pe an din bugetul ţării.
Pentru a stopa acest flagel, Comisia Europeană a iniţiat un amplu proiect, denumit FOOD („Fighting Obesity through Offer and Demand" - „Combaterea obezităţii prin cerere şi ofertă"). Proiectul va fi dezvoltat în şase ţări (Belgia, Spania, Franţa, Italia, Republica Cehă şi Suedia) în cursul anilor 2009 şi 2010, invitând mai mult de 52.000 de angajaţi (din aproape 3.000 de societăţi comerciale) şi 5.000 de restaurante să participe la campanie.
Proiectul FOOD are ca scop promovarea unei alimentaţii echilibrate, prin căi de comunicare inovatoare, acţionând atât asupra cererii, cât şi a ofertei. Astfel este îmbunătăţită calitatea nutriţională a meniurilor oferite, dar şi informarea consumatorilor. Cele două obiective principale ale proiectului sunt: informarea angajaţilor - în scopul de a-i ajuta să-şi îmbunătăţească dieta - şi educarea şi încurajarea restaurantelor în a oferi clienţilor meniuri echilibrate. Astfel, în restaurante se urmăreşte îmbunătăţirea cal