Un roman din patru este obez, potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), iar tara noastra se afla pe locul trei in Europa la acest capitol. Sedentarismul si alimentatia de tip fast food sunt principalele cauze ale cresterii ingrijoratoare in greutate, in special la copii.
Un raport al specialistilor americani a aratat ca 33% dintre copiii de pana la 16 ani sunt obezi. Este afectiunea care poate fi diagnosticata cel mai usor, dar tratamentul este ingreunat de lipsa vointei si determinarii, informeaza aacap.org.
Obeziatea la copii este cu atat mai greu de tratat cu cat atat cei mici cat si parintii vor face un efort suplimentar pentru schimbarea obiceiurilor alimentare si a celor de miscare.
Daca cel mic are cateva kilograme in plus, nu inseamna ca este obez. Diagnosticul este confirmat daca are cu 10% mai multe kilograme decat masa corporala normala.
Parintii vor acorda o importanta mai mare greutatii celor mici inca de la varsta de cinci ani, atunci cand ei sunt predispusi aparitiei acestei afectiuni. Studiile specialistilor americani au aratat ca 80% dintre copii cu varste cuprinse intre zece si 13 ani prezinta mari riscuri de a deveni obezi.
Cauzele afectiunii sunt in principal alimentatia si lipsa miscarii. Exista insa si cauze genetice, biologice, comportamentale si chiar culturale. In general, daca un organism asimileaza mai multe calorii decat poate sa consume, apare un exces care poate fi tradus in kilograme in plus.
Stresul de zi cu zi are si el un aport considerabil in aparitia rapida a kilogramelor in plus. Depresiile adolescentilor si tensiunile de la scoala vor fi atent controlate de catre parinti pentru a nu provoca schimbari in alimentatie si implicit obezitate.
Complicatiile obezitatii sunt multiple. De la diabet, hipertensiune, probleme respiratorii si pana la b