Schimbările climatice vor avea efecte devastatoare asupra Europei anului 2050.
Astfel, sudul continentului se va confrunta cu o secetă prelungită, iar nordul va fi inundat frecvent, în urma unor precipitaţii abundente, potrivit Agenţiei Europene de Mediu. Vara lui 2008 a ilustrat acest contrast, prin seceta din Spania şi inundaţiile din Marea Britanie.
Principala problemă este că Europa se încinge într-un ritm mai rapid decât media la nivel global. „În condiţiile unei încălziri globale de 0,8 grade Celsius într-un secol, Europa a câştigat 1,1 grade Celsius, cu diferenţe regionale de până la Â6 grade Celsius în zona arctică”, spune directoarea Agenţiei Europene de Mediu, Jacqueline McGlade, citată de AFP.
Apa, motiv de îngrijorare pentru întreaga lume
Apa va reprezenta un motiv de procupare mondială, avertizează agenţia, precizând că state ca Bulgaria, Cipru, Spania, Italia, Belgia, Anglia sau Ţara Galilor suferă deja de „stres hidric”.
Consideraţi „castelul de apă al Europei”, Alpii se încălzesc într-un ritm de aproape două ori mai rapid decât media globală (1,48 grade Celsius într-un secol). „Debitul fluviilor se va modifica total”, susţine Andre Jol, autorul raportului agenţiei.
Prin urmare, va creşte riscul de inundaţii în Germania şi Olanda, după care, în vară, va rămâne mai puţină apă. Regiunea Viena, din Austria, se va număra printre zonele care se vor confrunta cu o penurie de apă, precizează Jol. Practic, schimbările climatice vor exacerba presiunea asupra teritoriilor aflate deja în dificultate.