Istoria mărcii Gambrinus se confundă timp de aproape un secol cu a Bucureştiului. Renumită iniţial datorită celebrei berării deschise de Caragiale înainte de primul război mondial, Gambrinus şi-a consolidat notorietatea după ce comuniştii să producă marca de bere la fabrica Griviţa din apropierea Gării de Nord. În prezent, nici berea şi nici berăria, aflată în prezent într-un stadiu avansat de degradare, nu se mai bucură de renumele de altă dată. Berea bucureştenilor �
Istoria mărcii Gambrinus se confundă timp de aproape un secol cu a Bucureştiului. Renumită iniţial datorită celebrei berării deschise de Caragiale înainte de primul război mondial, Gambrinus şi-a consolidat notorietatea după ce comuniştii să producă marca de bere la fabrica Griviţa din apropierea Gării de Nord. În prezent, nici berea şi nici berăria, aflată în prezent într-un stadiu avansat de degradare, nu se mai bucură de renumele de altă dată.
Berea bucureştenilor în comunism
Gambrinus nu este nici pe departe o denumire autohtonă, fiind numele unui rege legendar din Flandra care, conform tradiţiei, a inventat fabricarea berii şi este protector al berarilor. Din acest motiv, denumirea Gambrinus este întâlnită la mai mulţi producători şi mărci de bere din Cehia, Belgia, Germania, Franţa sau SUA.
Fabrica de bere Griviţia din Bucureşti, cea care a produs mai bine de 50 de ani marca de bere Gambrinus, are o istorie mult mai îndelungată decât cea mai băută bere a sa. Fabrica a fost construită de un investitor neamţ în 1869, pe un teren cumpărat pe Calea Griviţei. După moartea sa, fabrica ajunge în proprietatea fraţilor Czell, antreprenori saşi din Sibiu.
Fraţii Czell demarează lucrări de modernizare şi mărire a capacităţii de producţie, dar, rămaşi în criză de lichidităţi, transformă în 1911 compania în societate anonimă pe acţiuni. În primul război mondial, când Bucureştiu