MIRCEA PEIA - specialist medicina complementara si reflexoterapie - Timisoara, tel. 0256/43.18.91, 0747/22.20.24
Asa cum bine precizati in cele cateva randuri trimise redactiei, acest gen de afectare (prolaps uretral) se intalneste indeosebi la tinerele fete sau la femeile aflate in premenopauza, nicidecum la femeile de etatea dvs. (29 ani). Ramane, asadar, supozitia ca ori colpita micotica de care ati suferit, ori administrarea contraceptivelor pot fi cauzele prolapsului uretral, eventual suprapuse pe o anumita slabiciune ereditara care sa fi generat pierderea suportului pelvin.
Este bine sa stiti ca planseul pelvin este alcatuit dintr-un strat de muschi si ligamente care sprijina organele (vezica, uter, colon etc.) care compun cavitatea pelvina. Totodata, acesti muschi ajuta si la inchiderea uretrei, acolo unde ea iese din vezica urinara. Slabirea acestor formatiuni de sustinere permite prolabarea si protruzionarea organelor care alcatuiesc aparatul genito-urinar feminin (col uterin, uter, vezica, uretra).
In cazul in care se produce o protruzie vezicala sau uretrala, acest lucru determina, de obicei, aparitia unei proeminente pe peretele vaginal anterior si poate sta la baza incontinentei urinare sau a infectiilor repetate. Desi in cazul prolapsului uretral (si nu numai) repararea pe cale chirurgicala este cea mai buna solutie, uneori, in functie de severitatea prolapsului, masurile de autoingrijire va pot aduce usurarea de care aveti nevoie. Astfel, exercitiile Kegel sunt, cateodata, singurul tratament necesar. Acest set de exercitii, destinat intaririi muschilor pubococcigieni, presupune: * contractia muschilor din zona analo-vaginala (imaginati-va ca incercati sa va opriti din urinat). Mentineti aceasta pozitie "stransa", pana numarati la 3, apoi relaxati pana numarati la 3. Repetati de 10-15 ori, in trei reprize zilnice. Va puteti exersa