La şapte din cele opt biserici de lemn din Maramureş problemele cu învelitoarea şi pictura murală sunt grave. Dacă nu se intervine în cel mai scurt timp, acestea riscă să fie scoase din patrimoniul UNESCO. Doar pentru un centimetru pătrat de pictură sunt necesari 100 de euro.
Cele opt biserici de lemn din Maramureş care sunt patrimoniu UNESCO sunt la un pas de distrugere. Direcţia Judeţeană pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Naţional (DJCCPN) Maramureş trage un semnal de alarmă. „Dacă nu se intervine rapid pentru remedierea problemelor, riscăm să fim excluşi din patrimoniu”, a declarat Ioan Marchiş, directorul DJCCPN Maramureş. Acest lucru ar aduce după el interzicerea accesului la fondurile internaţionale pentru restaurare şi întreţinere.
Sume astronomice pentru restaurări
Cele opt biserici din Maramureş sunt la Bârsana, Budeşti-Josani, Deseşti, Ieud-Deal, Plopiş, Poienile Izei, Rogoz şi Şurdeşti. Cu excepţia celei din Deseşti care este în stare foarte bună, restul au probleme. „Sunt probleme cu învelitoarea şi soclul şi riscăm să fie prea târziu pentru a mai face ceva”, a subliniat Marchiş. Suma necesară pentru reabilitarea acestor monumente nu se ştie. „Trebuie să facem un studiu de fezabilitate care costă enorm, iar problemele şi soluţiile diferă de la caz la caz, de aceea nu putem vehicula o sumă. Oricum una foarte mare”, a continuat Marchiş. Potrivit experţilor în domeniu, sumele necesare pentru restaurarea unei biserici monument istoric ajung lejer sume cu şase de zero în coadă. „Doar pentru restaurea unui centimetru pătrat de pictură trebuie cam 100 de euro”, a declarat Janeta Ciocan, muzeograf.
Ficare biserică are probleme
La Bârsana, pietrele de la soclul altarului sunt dislocate, şiţa de pe acoperiş s-a deteriorat iar spaţiile de îmbinare dintre bârnele pereţilor s-au accentuat. La Budeşti şi la Poienile Izei acoperişul