Cine n-are talent, să-şi cumpere. Firmele de training au introdus oratoria în ofertă, încercând să demonstreze că şi arta de a ţine un discurs se poate învăţa. Oricât am fi de elocvenţi în discuţiile cu prietenii, nu toţi şi nu întotdeauna suntem capabili să legăm vorbele atunci când în faţă ne stau figuri pe care le vedem pentru prima dată în viaţă sau care aşteaptă de la noi, în tăcere uneori mormântală, să argumentăm un punct de vedere. Pentru cei o
Cine n-are talent, să-şi cumpere. Firmele de training au introdus oratoria în ofertă, încercând să demonstreze că şi arta de a ţine un discurs se poate învăţa.
Oricât am fi de elocvenţi în discuţiile cu prietenii, nu toţi şi nu întotdeauna suntem capabili să legăm vorbele atunci când în faţă ne stau figuri pe care le vedem pentru prima dată în viaţă sau care aşteaptă de la noi, în tăcere uneori mormântală, să argumentăm un punct de vedere. Pentru cei obligaţi să se confrunte cu genul acesta de situaţii, există cursuri specializate care încearcă să scoată, încet şi cu răbdare, oratorul din fiecare. Nimeni nu garantează însă un final fericit.
Asociaţia Română de Dezbateri, Oratorie şi Retorică a luat naştere încă din 1994, în cadrul Fundaţiei pentru o Societate Deschisă, din 1998 devenind un organism de sine stătător. Se adresează, în primul rând, elevilor şi studenţilor, iar în curând va lansa şi o ofertă pentru mediul privat. „Organizăm seminarii de argumentare, vorbire în public, tehnici oratorice şi de structurare a ideilor într-un discurs, dar şi de însuşire a regulilor etice într-o dezbatere. În fiecare an, la cluburile ARDOR din ţară participă 400-500 de liceeni, numărul de studenţi fiind ceva mai mic. Sunt tineri care în final aleg cariere dintre cele mai diverse, de la avocaţi, actori sau antreprenori până la funcţionari bancari“, îşi prezintă asociaţia directoarea Monica Mocanu.
Dac