A plecat din ţară imediat după Revoluţie, să-şi salveze soţia, după o operaţie nereuşită. Chiar dacă s-a stabilit în Belgia, continuă să sufere pentru ţara şi oraşul de origine.
Tiberiu Robescu a absolvit Politehnica, în urmă cu patru decenii, fiind coleg de promoţie cu actualul rector Radu Munteanu. Şi-a făcut ucenicia la Tehnofrig şi IREC, vechi firme clujene. Totul părea să se îndrepte spre o viaţă obişnuită. O banală operaţie de colecist eşuată, a soţiei, i-a schimbat însă destinul. Medicul i-a tăiat din greşeală canalele hepatice, iar soţia sa a intrat în septicemie. A avut noroc cu o misiune umanitară belgiană, care a transportat-o în Belgia. Nici după ce s-au reîntors acasă nu au putut găsi un tratament eficient pentru continuarea recuperării soţiei. Au decis să se mute cu totul, pentru a putea rezolva tratamentul medical.
Formare profesională la locul de muncă
La început a lucrat ca profesor de electricitate, apoi a intrat în sistemul social de asigurări, după perfecţionarea în psihologie sistemică. „Lucrăm cu publicul fragilizat, emigranţi, care nu au nici calificare, nici ajutor social”. Îi ajuta să se formeze prin lucru, un fel de calificare la locul de muncă. Este vorba de calificări în profesii tehnice - instalatori, electricieni, care pot lucra chiar de la început. Locul de muncă este orice solicitare din partea unor persoane cu venituri mici.
„De exemplu, un pensionar ne solicită un instalator”, explică ea. După absolvirea cursului îi ajută la inserţia în muncă. Peste 60 la sută din absolvenţi şi-au găsit locuri de muncă definitive. „Vin din toată lumea, inclusiv din România, via Spania şi Italia”, spune Robescu. Soţia sa şi-a echivalat diploma de stomatolog şi profesează în domeniu.
Belgienii aşteaptă un semn pentru înfrăţire
A păstrat legătura cu ţara din care a provenit. Împreună cu autorită