Doar bolnavii care vor avea nevoie de investigaţii complexe vor plăti, sumele nedepăşind însă 100 de lei. La singurul RMN din Focşani suferinzii plătesc acum cel puţin 470 de lei. Un nou aparat, la care investigaţiile vor fi mai ieftine, va fi dat în folosinţă în ianuarie.
În prezent, tariful pentru RMN poate creşte în funcţie de gravitatea bolii şi poate ajunge chiar şi la 800 de lei.
Bolnavii care au calitatea de asigurat şi au nevoie de astfel de analize trebuie să scoată bani din buzunar pentru că niciun cabinet din Vrancea nu are contract cu Casa de Asigurări pentru decontarea acestei investigaţii medicale.
"Bugetul pentru efectuarea unui RMN este foarte mic. Pentru ca suma să fie decontată de Casa de Asigurări este obligatoriu ca firma care face aceste analize să aibă contract cu noi. De aceea ei sunt trimişi la unităţi de stat din Bacău, Buzău, Ploieşti sau Bucureşti. Sper ca în scurt timp să se încheie un contract cu o firmă din Bucureşti pentru ca şi focşănenii să poată facă gratuit această analiză în oraşul lor", a spus Mihai Copaci, directorul CAS Vrancea.
Un RMN, echivalentul pensiei pe două luni
Ionica Vasile din Focşani, pensionară, spune că suma pe care trebuie să o plătească pentru analize este exorbitantă.
„Eu am pensie de 250 de lei pe lună, iar un RMN m-a costat 470 de lei. Am strâns două pensii pentru aceste analize. Mai am de dat şi pe medicamente o grămadă de bani şi mă întreb şi eu de ce am cotizat în fiecare lună la asigurările de sănătate. Este peste puterile noastre, dar nu avem ce face", ne-a declarat femeia.
Şi Ilie Vasile spune că situaţia este anormală. „Dumnezeu o să ne deconteze sumele pe care le dăm la medic şi la analize. Dăm bani cu grămada pentru a afla de ce boli suferim. Când mergem în spital trebuie să ne cumpărăm singuri medicamente, iar pe analize trebuie să dăm bani serioşi. Am p