Noua Comisie Europeană, prezentată vineri, conţine unele inovaţii, precum portofoliul climei, şi o surpriză ce ar putea genera controverse, prin atribuirea portofoliului strategic al pieţelor financiare unui francez, Michel Barnier, relatează AFP. Românul Dacian Cioloş a primit portofoliul agriculturii.
Principala noutate a echipei conduse de portughezul Jose Manuel Barroso, care îşi începe al doilea mandat, este daneza Connie Hedegaard. Aceasta va ocupa un post inedit de comisar însărcinat cu lupta împotriva încălzirii climatice. Ministru însărcinat cu acest domeniu în Danemarca, ea a fost implicată profund în pregătirea conferinţei ONU de la Copenhaga.
Cea mai sensibilă numire este alta: fostul ministrul francez al agriculturii şi afacerilor externe, Michel Barnier, a preluat portofoliul pieţei interne (libera circulaţie a bunurilor şi serviciilor în UE) şi va controla şi serviciile financiare, care în Europa sunt concentrate în City din Londra. Această ultimă atribuţie a făcut obiectul unor negocieri intense între Barroso - care a fost rezervat până în ultimul moment, din cauza reticenţelor Marii Britanii - şi preşedintele francez Nicolas Sarkozy.
Pentru a-i linişti pe britanici, care consideră Franţa drept o adeptă a intervenţiei statului pe pieţele financiare, s-a ajuns la un compromis. Barnier a acceptat ca un britanic să ocupe un post administrativ-cheie în serviciile sale, iar Barroso i-a fixat o misiune foarte clară: continuarea liberalizării pieţei europene.
În rest, Barroso şi-a păstrat stâlpii vechii Comisii pentru chestiuni economice, cele în care Bruxellesul are cele mai multe competenţe.
Finlandezul Olli Rehn a primit postul de comisar pentru afaceri economice şi monetare. El ar urma să monitorizeze reducerea deficitelor bugetare ale ţărilor membre UE, care au explodat în urma crizei. Concurenţa a fost preluată de social